Granatæbleland

Illustrator: Sebile Amoo

 

 

 

Anaarestan – Granatæbleland

– Udstilling af eventyrlige iranske børnebogsillustrationer

BIBIANA Danmark og Ørestad Bibliotek slog den 19. september 2014 dørene op for en eventyrlig udstilling af Irans fineste og mest innovative børnebogsillustrationer. Udstillingen Anaarestan – Granatæbleland bød på et væld af farverige, fortryllende og udtryksfulde verdener skabt af 16 unge internationalt anerkendte illustratorers værker fra 16 iranske børnebøger. Med udstillingen ønskede vi at præsentere både børn og voksne for en illustrationsscene, vi ikke før har set mage i Danmark, og at stimulere børns nysgerrighed, deres evne til at undres, deres kreativitet og fantasi.

I Iran er der over de seneste årtier opstået en kunstnerisk sofistikeret og alsidig illustrationskunst. Med deres moderne billedsprog og udtryk, ukonventionelle fortællestil samt mesterlige komposition af billede og tekst, er det i de seneste år lykkedes mange unge iranske illustratorer at træde ind på den internationale scene.

Udstillingen Anaarestan – Granatæbleland byder på en lang række originale illustrationer af 16 unge iranske illustratorerer – mange af dem hædret internationalt. De tager beskueren med ind i forskellige farveglade og udtryksfulde billedbogsverdener og efterlader et indtryk af en vitalitet, kreativitet og modernitet fra en ung illustrationsscene, som ikke før er set i Danmark.

Anaarestan – Granatæbleland er udviklet af det meget anerkendte Internationale Jugendbibliothek München, i samarbejde med de 16 iranske illustratorer og kurator Tom Eigenhufe. BIBIANA Danmark fik igennem vores samarbejde med Internationale Jugendbibliothek den enestående mulighed for at vise udstillingen i Danmark.

Til udstillingen var der tilknyttet en workshop for børn. Med udgangspunkt i fortællingerne og illustrationerne fra den iranske kultur fremstillede børnene eventyrlige granatæbler, som efterfølgende udsmykkede udstillingens store granatæbletræ på Ørestad Bibliotek.

Formål

Gennem kreative og legende processer ser børn verden med nye øjne og får ny viden og nye færdigheder. De iranske illustratorers værker udgør med deres både traditionelle og moderne visuelle udtryksformer en unik mulighed for at få et indblik i æstetiske læringsprocesser og i en kultur fra en helt anden del af verden. Med Anaarestan – Granatæbleland er det BIBIANA Danmarks ambition at stimulere børns nysgerrighed, deres evne til at undres, deres kreativitet og fantasi. De iranske børnebogsillustrationer udfordrer i deres verdensbillede, visuelle stil og fortælleteknik, og der er således masser af nye verdener at opdage og drømme om.

Målgruppe

Udstillingens primære målgruppe er børn i alderen 4-15 år. Udstillingen henvender sig endvidere til børnenes forældre og lærere og andre voksne kulturforbrugere, såsom børnelitteraturens faglige publikum, nationale og internationale aktører i illustratorbranchen samt videns-, medie- og uddannelsesinstitutioner, der løbende indgår i de faglige debatter, arrangementer og læringsforløb.