Colourful Rights

Maj – november: Colourful Rights – menneskerettigheder illustreret af børn og unge

colourfulrights

BIBIANA Danmark har opnået ret til at vise udstillingen “Human Rights through Children’s Eyes” i Danmark; en kurateret udstilling lavet af børn i Slovakiet i samarbejde med FN. Udstillingen blev vist på Ørestad Bibliotek fra midt august til midt november.

Den slovakiske udstilling består af 15 originale illustrationsværker, og den udgør en del af BIBIANA Danmarks store udstillings- og workshop-projekt Colourful Rights. Projektet er udviklet særligt med afsæt i Ørestad Kulturdag, der blev afholdt d. 20. august 2016. Det er et kunst- og byrumsprojekt i stor skala, der passer til bydelens modernitet, samt signalerer bydelens evne til at samarbejde på tværs af institutionerne i Ørestad. Udstillingen er udsprunget af et samarbejde med Slovakiets Ambassade i Danmark, og projektet er udviklet efter idéen og konceptet fra de slovakiske skoler og FN.

Colourful Rights – workshops, fernisering og udstilling
Colourful Rights er bygget op om mere end 1000 børn og unge fra Ørestad Skole, Dyvekeskolen og Ørestad Gymnasium, der i store workshops hver har lavet et kunstværk med udgangspunkt i menneskerettighederne og børnekonventionen. Eleverne modtog op til workshoppen undervisning i emnet med udgangspunkt i undervisningsmateriale fra UNICEF.

Fernisering287Fernisering319Fernisering252

De over 1000 værker blev monteret på smukt malede egetræer, der blev fældet som en del af den naturlige udtynding af Amager Skovhjælpere på Naturcenter Amager, og placeret i Ørestad Bypark, i Field’s, på Ørestad Bibliotek, ved Dyvekeskolen samt ved BIBIANA Danmark på sivegaden i Ørestad.

Fredag d. 19. august var der fernisering i Ørestad Bypark for alle de deltagende børn og unge. Det var en fantastisk formiddag, hvor kunstner Maria Lau Krogh bød velkommen, og børnene derefter strøg rundt og fandt deres egne værker.

Fernisering044Fernisering062Fernisering356

Det var en magisk oplevelse at se de 1000 børn og unge ankomme gennem byparken og beundre alle de smukke træer med deres flotte værker på. Alle var utroligt stolte, og ejerskabsfølelsen var ikke til at tage fejl af, fortæller Janne Bech, direktør og kurator for BIBIANA Danmark.

Fernisering335Fernisering304Fernisering323

Lørdag d. 20. august kulminerede projektet på Ørestad Kulturdag med workshop i Byparken, hvor det både var muligt at male kunsttræer samt lave et værk og tilføje det til udstillingen. Der var mange, der deltog, og de sidste tre træer blev fyldt med smukke værker. Initiativtagerne er så utroligt stolte over projektet og det engagement, som alle deltagere har udvist både i forbindelse med de store skoleworkshops, men også til slut ved fernisering og på selve kulturdagen.

Formål
Formålet med projektet er at sætte fokus på børn og unges viden om menneskerettigheder og FN’s børnekonvention, da flere undersøgelser peger på, at der kun er ganske lidt viden i denne målgruppe om disse emner. BIBIANA Danmark tror på, at mødet med kunst og kultur udfordrer vores vante tankegang, hjælper os med at forstå hinanden og giver os evnen til at se verden med nye øjne. Det er – gennem projektet Colourful Rights – visionen at være børnenes stemme og vise både børn og voksne, hvordan børn kan tolke dette vigtige emne.

Samarbejde
Projektet er blevet til i samarbejde med Ørestad Skole, Dyvekeskolen, Ørestad Gymnasium og Amager Skovhjælpere og støttet af Amager Vest Lokaludvalg, By & Havn, GF Ørestad City og Søbogaard.

En særlig tak skal gå til Jens Raahauge, der har været en stor hjælp og støtte gennem projektet, især i kontakten til UNICEF.

Workshops
I løbet af efteråret er det muligt for alle at deltage i en workshop og derved tilføje et værk til udstillingen på Ørestad Bibliotek og Solvang Bibliotek. Læs mere på Ørestad Biblioteks og BIBIANA Danmarks hjemmesider.

Presse
Pressebilleder fra ferniseringen af Colourful Rights