Kom til preview af særudstillingen Havfolket Kalder Mørknet Vand

12/05/2022

Kom til preview af særudstillingen Havfolket Kalder Mørknet Vand i Danmarks første Kunsthal for Børn. Udstillingen er en totalinstallation, der vil bringe dig tættere på naturen og den nordjyske myte om havfolket, der lokkede fiskere og længselsfulde sjæle til havs.

I udstillingen kan du opleve filminstruktør Vibeke Brylds virtual reality værk Havfolket Kalder Mørknet Vand. Værket tager dig med ned under havets overflade, hvor du kan opleve den nordjyske myte om havfolket.

Du kan også vælge at gå på opdagelse i udstillingen uden at prøve VR-værket. Her kan du lege med sandet og undersøge, om der er skyllet ting op på strandbredden eller fordybe dig i vores mageløse bøger om havets mange mysterier.

Ind i værket, ud i naturen

I samarbejde med Vibeke Bryld har BIBIANA Danmark udviklet et udstillingsunivers, der understøtter den sanselige digitale kunstoplevelse. Når du dykker ned på havets bund på udkig efter det mystiske havfolk, får du mulighed for at fordybe dig i en kunstskabt naturoplevelse og samtidigt reflektere over, hvilken rolle naturen spiller for dig.

Drifts- og Erhvervsleder Hirtshals BIBIANA Danmark, Henriette Andrea Søttrup fortæller:

’Udstillingen er et stedsspecifikt værk og vi håber, du vil tage kunstoplevelsen med dig, når du træder fra Kunsthallen ud på Husmoderstranden. Hvem ved, hvad der gemmer sig lige under havets overflade?´

Det kræver tilvænning og tålmodighed at fordybe sig i værket, fortæller Vibeke Bryld og fortsætter:

Jeg tør ikke være helt alene i skoven eller ved stranden om natten, men jeg har alligevel lyst til at prøve. Jeg vil også gerne besøge havfolket. Det kan du gøre i VR værket her. Og du får lov til at opleve den magiske og ind imellem lidt uhyggelige nærhed med naturen, når du er helt alene med stranden og havet – der, hvor man kan mærke, der er noget derude. Måske overnaturlige væsner, der kalder på dig. Og så kan du lade din fantasi få helt frit spil – hvad tror du det er, der gemmer sig i skyggerne?”

Myten om Havfolket har sin oprindelse i vestkystens vilde natur og en gammel overtro, der herskede blandt de lokale og fiskere, som både ærede og frygtede havets enorme kræfter.

Hvordan ser havfolket ud?

I udstillingen udvikler børn under Naturmødet 2022 deres egne bud på, hvordan havfolket ser ud. Ligner de os? Er de undervandsmonstre, har de havfruehaler, tentakler og måske gæller? Børnenes bud bliver løbende udviklet og udstillet i 17 dioramaer, der tilsammen illustrerer myten om havfolket.

Med inspiration i udstillingen og værket Havfolket Kalder Mørknet Vand kan du desuden udforme din helt egen fortælling om havfolkets verden i en foldebog. Du kan også udsmykke en mulepose om Havfolkets verden og tage den med ud i den virkelige verden. Det er ganske gratis at besøge udstillingen og deltage i workshops.

Udstillingen har åbent alle dage under Naturmødet 2022 19.-21. maj.

Sted: Vodbindervej 2, 9850 Hirtshals.

Åbningstider: torsdag fra kl. 12.00- 18.00, fredag fra kl. 09.00-18.00, lørdag fra kl. 09.00-16.00.

Om VR-værket

VR-værket Havfolket Kalder Mørknet vand havde premiere på Venedig Film Festival i 2020, og har siden været udstillet i Nikolaj Kunsthal i København, samt på Museum Thy i Vorupør, begge gange ledsaget af en installation omkring værket.

VR-værket Havfolket Kalder Mørknet Vand er støttet af Det Danske Filminstitut, Den Vestdanske Filmpulje, Region Nordjylland, Danske Filminstruktører, Statens Kunstfond og FAF, og er produceret af det Oscar-nominerede produktionsselskab Final Cut for Real, i samarbejde med Midtjysk 3D service.  Læs mere her: www.finalcutforreal.dk/hush

BIBIANA Danmark - Ørestads Boulevard 55 B 2300 København S
BIBIANA Hirtshals - Vodbindervej 2, 9850 Hirtshals
info@bibianadanmark.dk
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram